De dag van de pindakaas

De één eet het liefste uit de pot, terwijl de ander voor de geur al wegloopt…

Wat je smaak ook is, jaarlijks eten we in Nederland 20 miljoen potten leeg!

Pindakaas, voor velen een geliefd smeersel voor op brood en een veelzijdig ingrediënt, maar ken je de sociale impact en de geschiedenis van pindakaas en hoe gezond is het eigenlijk.

De sociale impact van pindakaas. Veel voedselbanken en hulporganisaties waarderen donaties van pindakaas, omdat het een voedzaam en lang houdbaar product is. Hoe mooi is het om vandaag een pot pindakaas te doneren aan de lokale voedselbank?

Qua geschiedenis is de precieze oorsprong van pindakaas moeilijk te traceren. Wel is bekend dat de Inca’s en Azteken in Zuid-Amerika pinda’s al gebruikten om een soort pasta te maken. Ze maakten een dikke, pindapasta door pinda’s te malen. Dit was echter niet hetzelfde als de moderne pindakaas.

De ontwikkeling van pindakaas zoals we die vandaag kennen begon in de Verenigde Staten in de late 19e eeuw. Marcellus Gilmore Edson, een Canadese chemicus, verkreeg in 1884 het eerste octrooi voor het maken van pindakaas. Hij ontwikkelde het product als een voedzame eiwitbron voor mensen met kauwproblemen.

In de vroege 20e eeuw begon pindakaas aan populariteit te winnen dankzij de inspanningen van Dr. John Harvey Kellogg, een Amerikaanse arts en voedingsdeskundige. Hij patenteerde een methode om pindakaas te maken en promootte het als een gezond alternatief voor vlees, dat rijk was aan proteïne.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog diende pindakaas als een goedkope en voedzame bron van eiwitten voor soldaten. De populariteit van pindakaas groeide aanzienlijk in deze periode.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen verschillende merken met de commerciële productie en marketing van pindakaas. Merken zoals Skippy, Jif en Peter Pan werden al snel bekende namen op de markt. De introductie van gladde (creamy) en knapperige (chunky) varianten gaf consumenten meer keuzemogelijkheden.

Tegenwoordig is pindakaas wereldwijd een populaire lekkernij en een veelzijdig ingrediënt in verschillende gerechten. Het heeft een lange weg afgelegd sinds de vroege experimenten in de oudheid en is uitgegroeid tot een favoriet beleg en ingrediënt voor mensen over de hele wereld.

Qua gezondheid is pindakaas niet een heel gezonde keuze. Hoewel het boordevol eiwitten, gezonde vetten en belangrijke voedingsstoffen zit zoals vitamine E en magnesium, bevat pindakaas ook veel omega-6 vetzuren die niet zo gezond zijn voor het lichaam. Hierover in een ander artikel meer.

Niet alle cookies zijn gezond, maar soms is het gewoon nodig ;-) Deze website maakt gebruik van cookies. Als je verder gaat, dan ga je hiermee akkoord.  

×