Wat is orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire voedingsleer zorgt er voor dat het lichaam alle benodigde stoffen in de juiste hoeveelheid en samenstelling binnenkrijgt om optimaal te kunnen functioneren.

Orthomoleculaire voeding, ook wel bekend als orthomoleculaire geneeskunde of therapie, is een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op het handhaven van de gezondheid en het behandelen van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale niveaus van natuurlijk voorkomende stoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en andere essentiële voedingsstoffen. De term “orthomoleculair” werd in de jaren 1960 bedacht door Nobelprijswinnaar Linus Pauling en is afgeleid van “ortho,” wat “juist” of “correct” betekent, en “molecule,” wat verwijst naar de essentiële stoffen die het lichaam vormen.

Het basisprincipe achter orthomoleculaire voeding is dat het menselijk lichaam een specifieke balans van voedingsstoffen nodig heeft voor een goede fysiologische functie, en tekorten of onevenwichtigheden in deze voedingsstoffen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Door het lichaam de juiste balans van voedingsstoffen te geven, geloven voorstanders van orthomoleculaire voeding dat het de natuurlijke genezingsmechanismen van het lichaam kan ondersteunen en de algehele gezondheid kan verbeteren.

Orthomoleculaire voeding benadrukt vaak het gebruik van hoge doses vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen om onevenwichtigheden en tekorten in het lichaam te corrigeren. De specifieke voedingsstoffen die worden voorgeschreven, kunnen variëren op basis van de gezondheidstoestand en voedingsbehoeften van een individu. Ga nooit zomaar zelf aan de slag met het innemen van hoge doseringen suppletie.

Disclaimer
Gevarieerde voeding en beweging blijft het uitgangspunt voor een gezonde leefstijl. Suppletie is geen vervanging maar een aanvulling op de dagelijkse maaltijden.

Niet alle cookies zijn gezond, maar soms is het gewoon nodig ;-) Deze website maakt gebruik van cookies. Als je verder gaat, dan ga je hiermee akkoord.  

×