Wat zijn E-nummers

E-nummers zijn codes die worden toegekend aan additieven die in voedsel worden gebruikt om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals smaak, kleur en houdbaarheid. Ze worden toegevoegd om het product aantrekkelijker te maken voor consumenten, de smaak te versterken en de productieprocessen te optimaliseren. E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door relevantie voedselautoriteiten na grondige veiligheidsbeoordelingen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelt en reguleert E-nummers binnen de Europese Unie. Ze zorgen ervoor dat E-nummers binnen vastgestelde grenzen veilig zijn voor consumptie. Het betreft over het algemeen altijd kunstmatige stoffen, waarvan je er vanuit mag gaan dat het veilig is om te gebruiken. Wil je zo puur mogelijk eten en leven, dan is het aan te raden E-nummers te mijden.

Er zijn verschillende categorieën E-nummers, elk met hun eigen specifieke functies in voedselproducten:

Conserveermiddelen (E200 – E299): Deze helpen de houdbaarheid van voedsel te verlengen door de groei van schadelijke micro-organismen te remmen.

Kleurstoffen (E100 – E199): Deze worden gebruikt om voedsel aantrekkelijker te maken door de kleur te verbeteren. Ze kunnen natuurlijke of synthetische oorsprong hebben.

Smaakversterkers (E600 – E699): Deze additieven worden toegevoegd om de smaak van voedsel te verbeteren. Mononatriumglutamaat (MSG) is een bekende smaakversterker.

Niet alle cookies zijn gezond, maar soms is het gewoon nodig ;-) Deze website maakt gebruik van cookies. Als je verder gaat, dan ga je hiermee akkoord.  

×